Partijnaam registreren

Partijen kunnen hun naam (‘aanduiding’) laten registeren bij het gemeentelijk centraal stembureau. De naam van de partij komt dan bovenaan de kandidatenlijst te staan, en op het stembiljet. Partijen die hun naam willen registreren, moeten een vereniging zijn met volledige rechtsbevoegdheid.

Registratieverzoek

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 moet het registratieverzoek uiterlijk op 22 december 2025 zijn ingediend.

Wij raden je aan van te voren contact op te nemen met het team Verkiezingen van de gemeente Noordwijk via verkiezingen@noordwijk.nl om de benodigde stappen door te nemen.

Verzoek indienen

Het verzoek moet schriftelijk ingediend worden bij het centraal stembureau van de gemeente Noordwijk. De volgende documenten moet je inleveren:

  • Het ingevulde en ondertekende modelformulier Verzoek tot registratie van een aanduiding. Dit formulier is verkrijgbaar bij het team Verkiezingen van de gemeente Noordwijk.
  • Een afschrift van de statuten (vastgelegd in een notariële akte).
  • Een recent bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
  • Een bewijs van betaling van de waarborgsom.
  • Een verklaring van de politieke partij over de aanwijzing van de gemachtigde en de plaatsvervangend gemachtigde; deze verklaring is opgenomen in het registratieverzoek. De gemachtigde verricht namens de politieke groepering de voorgeschreven handelingen benoemd in de Kieswet.
Waarborgsom betalen

Voor registratie van de aanduiding moet een waarborgsom van € 112,50 betaald worden. Het bedrag wordt teruggestort als een geldige kandidatenlijst wordt ingeleverd bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor een wijziging van de aanduiding hoeft geen waarborgsom te worden betaald.

Beoordeling

Het centraal stembureau beoordeelt of het verzoek aan de voorwaarden voldoet en beslist of de aanduiding kan worden geregistreerd. Als het verzoek is geregistreerd, wordt het direct bekend gemaakt en opgenomen in het register.

Belanghebbenden kunnen in beroep gaan tegen de goedkeuring of afwijzing van een registratieverzoek door het centraal stembureau. Ze moeten dan het beroepschrift in tweevoud indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, uiterlijk 6 dagen na publicatie van het besluit van het centraal stembureau.

Meer informatie over de beoordeling van het verzoek vind je op de website van de kiesraad.

Registratie is niet verplicht

Registratie van een aanduiding is niet verplicht. Een politieke partij kan er ook voor kiezen om deel te nemen aan de verkiezing met een zogenoemde blanco lijst. In dat geval staat er alleen een nummer bovenaan de kandidatenlijst van de partij op het stembiljet en geen naam. 

Doorwerking landelijke politieke partijen

Partijnamen die al zijn geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezing of voor de verkiezingen van de provinciale staten, zijn meestal ook te gebruiken bij de gemeenteraadsverkiezing. Dit heet doorwerking. Het is in dit geval niet nodig een naam te registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen..

Registratie wijzigen

De aanduiding in het register kan worden gewijzigd. Het wijzigingsverzoek moet schriftelijk worden ingediend bij het centraal stembureau. Het centraal stembureau beoordeelt dat verzoek op dezelfde manier als een gewoon registratieverzoek. De partij hoeft geen waarborgsom te betalen.

Het verzoek moet ondertekend worden door het bevoegd bestuur. De statuten zijn al in het bezit van het centraal stembureau en hoeven dus niet opnieuw te worden ingeleverd, hoogstens wanneer deze zijn gewijzigd.

Gevolgen wijziging

De wijziging van een aanduiding heeft geen gevolgen voor de rechten die zittende partijen op grond van de Kieswet toekomen. Dat betekent dat een groepering die vorige verkiezing met een andere aanduiding één of meer zetels heeft behaald, bij deelname onder een gewijzigde aanduiding geen ondersteuningsverklaringen hoeft te verzamelen of een waarborgsom hoeft te betalen bij de kandidaatstelling. Die opgebouwde rechten (ook wel ‘faciliteiten’ genaamd), zijn namelijk verbonden aan de onderliggende rechtspersoon.

Wetten