< Terug naar vorige pagina

Rapportage Outdoor sport

Een vitale sportinfrastructuur voor de openbare ruimte. In opdracht van gemeente Noordwijk, december 2017. In samenwerking met Sport&Ruimte, Ontwerp- en adviesbureau voor sportief ruimtelijke vraagstukken.

wandelpad op boulevard
Ontwerp- en adviesbureau Sport&Ruimte

Inleiding

Vitale Sportparken voor Noordwijk

Noordwijk is zich zeer bewust van de grote maatschappelijke waarde van sport en bewegen. Met de actualisatie van haar sportbeleid ‘Sport in Noordwijk, Sterk in Beweging’ investeert de gemeente in ondermeer het sportaanbod voor ouderen, combinatiefuncties en de versteviging van de maatschappelijke functie van sport. Nu de sportparken op orde zijn, verschuift de aandacht naar het mogelijk meervoudig gebruik ervan (met onder andere onderzoek wijksportparken) als ook naar de informele sportruimte. Verandering in het sportgedrag (toename informele ongeorganiseerde sport) leidt tot een andere behoefte aan sportruimte. Met het vorderen van de leeftijd neemt het belang van de openbare ruimte voor sport en bewegen toe. Men wil sport nabij, in de eigen buurt. Men wil sporten met vrienden in directe leefomgeving op elk gegeven tijdstip. Zo is er in Noordwijk een roep voor het herstel van de Oude Trimbaan in combinatie met bootcampfaciliteiten. Of de realisatie van een surfclub. Maar hoe zorg je dat de verschillende initiatieven in onderlinge samenhang bij elkaar komen en aansluiten bij de natuurlijke en ruimtelijke waarden van Noordwijk? Dat de kansen die de bestaande infrastructuur in Noordwijk biedt, goed tot zijn recht komen? Dat een nieuwe inrichting aansluit bij actuele trends en ontwikkelingen in sportgedrag? Door een visie op groene-outdoor sportbeoefening.

duinen met bloemen bij Huis ter Duin
Koningin Astrid Boulevard

Deze rapportage is opgesteld om te voorkomen dat sport in de openbare ruimte blijft hangen in, goed bedoelde, losse initiatieven en ruimtelijke kansen en aansluitingen gemist worden. Middels een ruimtelijke schouw, focus interviews met experts en betrokkenen uit Noordwijk en een overkoepelende visie op sporten in de openbare ruimte worden de ruimtelijke en sportieve kaders gezet voor een goede sportinfrastructuur voor sport en bewegen.

Sportief-Recreatieve openbare ruimte Noordwijk

In deze visie is specifiek gekeken naar de kansen en knelpunten voor het sportief recreatief gebruik van de openbare ruimte. Over het algemeen wordt de openbare ruimte van Noordwijk positief beoordeeld om te sporten. De overweldigende natuur, de veelal vrijliggende fietspaden, het uitgebreide wandelpaden netwerk worden door zowel lokale sporters als door toeristen hoog gewaardeerd. Ook op het gebied van de sportvoorzieningen heeft de gemeente Noodwijk de zaken goed op orde of in ieder geval in het vizier waar op termijn aanpassingen gedaan moeten worden. Toch is dit geen aanleiding voor de gemeente Noordwijk om achterover te leunen. Er zijn absoluut nog verbeterpunten en daarnaast is de sportsector erg aan het veranderen. Het is tijd voor een visie waarbij de trends in de sportsector worden vertaald naar de bestaande sportinfrastructuur.

De trends in Nederland beschouwend kunnen we stellen dat de georganiseerde sport, welke zo typisch is voor Nederland, het moeilijk heeft. Dat wil echter niet zeggen dat we minder sporten, integendeel! Het aantal mensen dat in Nederland sport is heel groot, maar er is wel een verschuiving te zien richting ongeorganiseerde of anders georganiseerde sport. Dat heeft invloed op het gebruik van sportaccommodaties en vooral ook op hoe we omgaan met het gebruik van de openbare ruimte als sporten beweegomgeving.

In deze Rapportage Outdoor Sport heeft ontwerp- en adviesbureau Sport&Ruimte de openbare ruimte van Noordwijk gescand op de mogelijkheden van sporten in de openbare ruimte. Middels interviews met buiten sportverenigingen, buurtsportcoaches, lokale sportaanbieders, Noordwijk Marketing en ambtenaren van de gemeente Noordwijk is een helder beeld ontstaan hoe de openbare ruimte als sportieve recreatieve ruimte wordt beleefd. Vervolgens heeft een eigen schouw inzicht gegeven in de kansen en knelpunten. Uitgangspunt van deze Rapportage Outdoor Sport is het oplossen van knelpunten in het bestaande netwerksysteem zodat het sportief recreatief gebruik makkelijker wordt. Makkelijker in de zin dat vanuit de woonwijken eenvoudig een rondje gesport kan worden en recreanten zich vloeiend door de openbare ruimte bewegen zodat het totale sportief gebruik wordt gestimuleerd. De focus ligt op het verbinden, niet op het toevoegen van zoveel mogelijk attributen. De kracht van Noordwijk is de prachtige natuurlijke ligging. Elke ingreep moet respectvol omgaan met deze natuurwaarden en ondersteunend zijn aan dit prachtige landschap.

wandelpad naast fietspad
Boswachterij Noordwijk

Deze visie richt zich op 2 structuren:

  1. De recreatieve infrastructuur: het verbinden en verbeteren van de bestaande routenetwerken.
  2. De sportieve infrastructuur: openbare ruimte in de wijk als drager voor het individuele sporten.

Het 1e punt concentreert zich op de lange recreatieve route door de veelzijdige natuurgebieden en de boulevards van Noordwijk, bekeken vanuit het perspectief van de recreant, zowel Noordwijkers zelf als toeristen.

Het 2e punt concentreert zich op de woonkern van Noordwijk. Hoe kan de openbare ruimte de inwoners ondersteunen bij een sportieve levenswijze.

Recreatieve Infrastructuur Noordwijk ruimtelijke beschouwing

luchtfoto van kustlijn
Noordwijk gezien van Noord naar Zuid door Tino Stulen

Belangrijke natuurgebieden voor sportief-recreatief gebruik

Hieronder volgt een beschouwing van de gebieden die een rol spelen in de sportief-recreatieve beleving van Noordwijk.

Noordwijk kent 3 grote groene natuurgebieden. Het meest noordelijk is natuurgebied De Zilk. Dit waterzuiveringsgebied, ook wel Amsterdamse Waterleidingsduinen genoemd, is uitgerust met wandelpaden. Natuurgebied De Zilk is een omsloten natuurgebied welke valt onder het beheer van het Waterschap Gooi en Vecht van de gemeente Amsterdam. Het gebied is tegen betaling toegankelijk via het bezoekerscentrum aan de Joppaweg in De Zilk. Het gebied kent diverse uitkijkpunten en speeltuinen. Beheer en programmering vallen onder eigen beheer.

Boswachterij Noordwijk ligt ten zuiden van De Zilk en grenst aan de zuidkant aan de kern van Noordwijk. Dit gebied is in beheer van Staatsbosbeheer en bevat onder andere paden voor wandelen, fietsen, paardrijden en een mountainbike parcours. Dit bos/duingebied is een belangrijk recreatie gebied voor Noordwijk. Het gebied wordt intensief gebruikt. Het prachtige natuurgebied is goed bereikbaar, heeft goede paden en voldoende routes. De soberheid in voorzieningen benadrukt het natuurlijke karakter.

Ten zuiden van de kern van Noordwijk liggen de Coepelduynen. Dit gebied heeft een hoge natuurwaarde waardoor recreatief gebruik wordt beperkt tot het vrij struinen door het natuurgebied. Tijdens het broedseizoen is het gebied niet toegankelijk. De Coepelduynen worden vooral door individuele sporters gebruikt. Personal coaches of trainers van loopgroepen kiezen eerder voor het strand en het duingebied bij de Duinweg. De trap van Rinus is een begrip in Noordwijk en in de duinen een bekende traningslocatie. Staatsbosbeheer benadrukt de hoge natuurwaarden van dit gebied en is content met de huidige zonering waarbij de Boswachterij als recreatief intensief gebied is ingericht en de Coepelduynen als extensief gebied.

trap in bosgebied
De Trap van Rinus

Het lange strand met de duinen is de continue factor en verbindt de 3 natuurgebieden met elkaar. Op strand bevinden zich diverse strandpaviljoens. Het stand wordt incidenteel door trainers gebruikt voor specifieke trainingen. Oefeningen worden vaak ter plekke bedacht en uitgezet. Regelmatig is het strand het decor voor grote sportevenementen.

groep mensen die de zee in rennen
Sportieve evenementen strand Noordwijk

Recreatief netwerk

Noordwijk maakt onderdeel uit van het fietsroutenetwerk dat in heel Nederland is ingevoerd. Middels bordjes worden fietsroutes genummerd waardoor recreanten op een eenvoudige manier een fietstocht door de omgeving kunnen maken. De woonkern van Noordwijk heeft een sterk routenetwerk voor sportief recreatief gebruik. Veelal via vrij liggende voeten fietspaden is men binnen 1,5 à 2 km in het prachtige duinlandschap van Noordwijk. Ook is er een fijnmazig netwerk richting de omliggende gemeenten. Noordwijk is opgenomen in het wandelroutenetwerk van Stichting Wandelnet, welke een samenwerkingsverband heeft met diverse provincies in Nederland.

De Noordzeeroute LF1 van Den Helder naar Sluis (of anders om) is een bekende fietsroute langs de kust van Nederland. Deze 330 km lange fietsroute is een veel befietste en belangrijke recreatieve route. Omdat deze route door het centrum van Noordwijk gaat, doen veel toeristen op deze manier Noordwijk aan. Dit versterkt het beeld van Noordwijk als badplaats en koppelt Noordwijk aan andere badplaatsen zoals Zandvoort en Katwijk.

Beide boulevards van Noordwijk maken onderdeel uit van deze fietsroute. Zij vormen een belangrijke schakel tussen de lange fietsroute en de plaats Noordwijk. De Koningin Wilhelmina Boulevard vormt het levendige centrum van Noordwijk. Met de duinen en de horeca is dit de plek om te flaneren en te recreëren. De boulevard is regelmatig het bruisende middelpunt bij grote sportevenementen zowel op het strand als in de omgeving.

De zuidelijker gelegen Koningin Astrid Boulevard is minder logisch aangehaakt op het routenetwerk. Deze min of meer verstopte boulevard is een belangrijke schakel voor het strandtoerisme in de zomer. De parallelroute met de parkeervakken vormt een belangrijke toegangsroute tot de strandpaviljoens. Hoewel het verschil in karakter en het contrast met de Koningin Wilhelmina Boulevard mooi is, biedt de Koningin Astrid Boulevard nog wel meer kansen voor sportief recreatief gebruik. Diverse partijen hebben aangeven dat hier kansen en mogelijkheden liggen. Momenteel worden er plannen gemaakt om hier een surfschool te vestigen die diverse activiteiten op het gebied van sporten/bewegen op het strand en zee gaat verzorgen. Een mooie functie die past bij de luwte van dit strand ten opzichte van de ‘strand-lig-functie’ van het strand tegen over de Koningin Wilhelmina Boulevard.

Conclusie: de basis voor recreatief/sportief gebruik van de openbare ruimte is in Noordwijk prima op orde. Een mooie, natuurlijke omgeving met veel vrij liggende voet- en fietspaden stimuleert enorm om er op uit te gaan. Op grote schaal zijn er geen ontbrekende schakels. Op detailniveau is er nog wel winst te behalen. Als (recreatieve) sporter wil je soepel door de openbare ruimte bewegen, zonder veel afleiding, barrières of een zoektocht naar het vervolg van je route. Een aantal belangrijke schakelpunten functioneren nog niet optimaal.

Recreatieve Infrastructuur Noordwijk aandachtspunten

Kijkend naar de Noordzeeroute en hoe deze langs Noordwijk loopt zijn er een aantal knelpunten te benoemen

Zoals op onderstaande afbeelding in foto’s is gevat is de route een aaneenschakeling van verschillende sferen. Komend uit de Boswachterij Noordwijk is de 1e kennismaking met het centrum van Noordwijk op het Vuurtorenplein. Vervolgens rijdt men verder over de Koningin Wilhelmina Boulevard, het Gat van Palace waarna het bij Huis ter Duin even goed opletten is om niet de afslag naar de Koningin Astrid Boulevard te missen alwaar de route door gaat richting Katwijk.

diverse foto's van plekken in Noordwijk

Kruising Huis ter Duin

De Noordzeeroute loopt grotendeels door de duinen langs de Noordzee kust. Op sommige punten duikt het fietspad landinwaarts, bijvoorbeeld bij De Zilk en in Noordwijk bij Huis ter Duin. Dit laatste punt vormt een obstakel in de continuïteit van de route. De route naar de Koningin Astrid Boulevard start met een verkeersdrempel waardoor het gevoel ontstaat de parkeerplaats van Huis ter Duin op te rijden. Het voelt meer als een achteraf straat dan als een verbindende route. In de planvorming rondom Huis ter Duin zou hier een goede oplossing voor gevonden moeten worden. Een oplossing waarbij de doorgaande beweging wordt doorgezet en Huis ter Duin zich op een logische manier voegt in de totale route.

Vuurtorenplein en Gat van Palace

De Koningin Wilhelmina Boulevard verbindt deze beide pleinen aan elkaar en vormt het toeristisch hart van Noordwijk. Hier komt men recreëren, flaneren en genieten van zon, zee en lekker eten. De boulevard kent een prettige dynamiek in bebouwing en boulevard typische programmering. Alleen de beide eindpunten van de boulevard blijven achter bij de kwaliteit van de rest van de boulevard. Zowel het Vuurtorenplein als het Gat van Palace zijn grote lege pleinen met weinig uitstraling. Hoewel er voor beide locaties grote ontwikkelplannen zijn, ligt het er momenteel armoedig bij. De realisatietermijn van deze nieuwbouwplannen is niet voorzien binnen enkele maanden/jaren. Door mobiele en tijdelijke sportieve voorzieningen te realiseren op één plein (of beide pleinen) krijgt de ruimte in de tussentijd toch een duidelijke programmering. Dit verhoogt niet alleen het sportieve gebruik maar ook de totale uitstraling van Noordwijk als toeristische trekpleister en Noordwijk als sportiefste gemeente van Nederland.

tekening van sporttoestellen
Impressie inrichting Vuurtorenplein met sporttoestellen

Basisvoorzieningen

Een ander aandachtspunt voor deze fietsroute is het ontbreken van een aantal basisvoorzieningen zoals watertappunten, goede fietsenstalling en oplaadpunten voor e-bikes. Oplaadpunten zijn nu alleen bij horecagelegenheden. Met de toenemende groep recreërende 65-plussers neemt de wens voor oplaadpunten voor e-bikes toe, zonder daarbij verplicht een consumptie te moeten nuttigen. Er zijn nu nog onvoldoende van deze ‘vrije’ oplaadplekken. Een goede oplaadstructuur stimuleert het recreatief gebruik van de gemeente Noordwijk en dan specifiek bij de beide boulevards en het oude centrum. Meer watertappunten is een terugkerend element dat genoemd wordt bij de interviews. Een watertappunt gecombineerd met een zitbank stimuleert het gebruik van de huidige wandelen fietspaden. Ook aan kwalitatieve fietsenstallingen ontbreekt het hier en daar. Meer speelaanleidingen op de boulevard en op het strand maken een terrasbezoek voor ouders met jonge kinderen een stuk aantrekkelijker. Met duidelijk afgebakende plekken is het veilig spelen en is het makkelijk toezicht houden.

Sportieve infrastructuur Noordwijk ruimtelijke beschouwing

Sporten en bewegen in de wijk

Noordwijk kenmerkt zich door het systeem van kwadranten met daartussen een grote groene long die het dorp scheidt in een westelijk en oostelijk deel. Hoewel deze groene long hier en daar enigszins versnipperd is geraakt, is het landelijke gebied nog goed voelbaar in de kern. De woonwijken om het groene middengebied kenmerken zich door een hoge compactheid, uitgezonderd villawijk De Zuid. Vanuit de woonwijken is men binnen 5 à 10 minuten wandelen of fietsen in de omliggende natuurgebieden. Maar voor jonge kinderen die nog dicht bij huis willen spelen, is dit te ver. Niet alle doelgroepen hebben voldoende speel-/beweegruimte dicht bij huis. De buurtsportcoaches hebben aangegeven dat ze in sommige wijken te weinig ruimte te hebben voor grotere activiteiten om goed contact te maken met de buurt.

groene paal met borden
TOP (toeristisch overstap punt) Noordwijk

De prachtige omgeving van Noordwijk inspireert om de loopschoenen aan te trekken en een rondje in de omgeving te lopen of om de fiets te pakken voor een mooie toertocht. De structuur van wandel- en fietspaden sluit goed aan op de verschillende woonkernen en het recreatieve duinlandschap. Er zijn echter nog wel een paar aandachtspunten te benoemen die het optimale recreatieve en sportieve gebruik van de openbare ruimte belemmeren. Zo zijn de entrees naar het duingebied mooi gemarkeerd middels borden, maar blijven de bijbehorende voorzieningen achter zoals goede parkeerruimte voor auto’s, fietsen, watertappunten, toiletruimte enzovoort.

Vanuit de maatschappij is een sterke roep om de trimbaan van weleer in ere te herstellen. Deze trimbaan lag aan de Northgodreef nabij de oude manege. Dit gebied is nu vanwege de bijzondere natuurwaarde aangemerkt als Natura 2000 gebied. Natuurwaarden en een trimbaan staan op gespannen voet met elkaar, zowel qua ruimtegebruik als emotioneel bij natuur-minnenden.

fietspad bij ingang duinen
Locatie oude trimbaan

Het middengebied van Noordwijk is van oudsher een open gebied met aan weerszijden zichtlijnen richting de bollenvelden. In de loop van de tijd is deze karakteristieke en waardevolle open structuur verrommeld met functies en diverse bebouwing. Het middengebied huisvest momenteel diverse sportieve voorzieningen, onder andere 2 sportparken als ook commerciële, recreatief sportieve functies. Hoewel de functies mooi geclusterd zijn, zijn het toch allemaal individuele eilandjes met grote hekken er om heen. Er ontbreekt samenhang. Daardoor worden kansen gemist om als vereniging of sportaanbieders onderling optimaal samen te werken en om andere doelgroepen te bereiken.

In de afgelopen jaren zijn mensen steeds meer ‘ongeorganiseerd’ gaan sporten en vooral in sporten die mensen zelf kunnen ondernemen op momenten dat het ze goed uitkomt, is een flinke stijging in deelname te zien. Dit zijn sporten als hardlopen, nordic walking, wielrennen en fitness. Deze toename van populariteit in ongebonden sporten zal zich de komende jaren voortzetten. Daar staat tegenover dat verenigingen steeds meer moeite hebben om alle organisatorische zaken te bemensen die bij het runnen van een vereniging horen. Sportverenigingen worden min of meer gedwongen om zich anders te organiseren en geprikkeld om ook andere type sporters (bijvoorbeeld kinderen, jongeren en ouderen) aan te spreken. Op verenigingsgebied transformeren momenteel veel sportverenigingen van een gesloten club (alleen gericht op de eigen leden) naar een meer ‘open’ club (gericht op een veel bredere maatschappelijke rol). Om deze rol goed te kunnen vervullen is ook een ‘open’ sportinfrastructuur van belang.

De verschillende buitensportverenigingen hebben aangegeven dat tijdens de zomertijdperiode er voldoende buiten sport gelegenheden zijn. Massaal trekt men in deze periode de duinen in en/of het strand op om te trainen. Tijdens de periode van de wintertijd ligt dit anders. De onverlichte paden in het duingebied zijn dan niet aantrekkelijk voor een rondje sporten in de avonduren. Dan wordt er liever in de kern zelf gesport.

wandelpad tussen bosjes
Rustplek Boswachterij

Conclusie: in sommige compacte woonwijken is weinig ruimte voor een grotere diversiteit aan bewegingsactiviteiten voor de kleine/jonge kinderen. De diverse sportvoorzieningen liggen centraal en zijn goed bereikbaar maar het ontbreekt aan onderlinge samenhang. De kansen liggen in het ruimtelijk verbinden van de georganiseerde sportaanbieders en het anders inrichten van openbare ruimte in de woonwijken. Daarbij zijn ook de entrees richting het omliggende natuurgebied van Noordwijk van belang.

Sport-as

Hoewel de infrastructuur door de sportverenigingen/sportaanbieders als hoogwaardig wordt bestempeld, mist er wel een extra trainingselement om het individuele sporten te ondersteunen. Bijvoorbeeld een parcours, of sportlint voor extra loopoefeningen, afstandsduiding voor intervaltraining, tijdsregistratie, watertappunten, stretchplekken enzovoort. Een dergelijke plek is niet alleen interessant voor de individuele sporter, ook de bestaande sportverenigingen kunnen dit gebruiken om meer diversiteit in hun training aan te brengen.

De mogelijkheid is er al om een sportlint te creëren welke alle verschillende sportenfaciliteiten aan elkaar verbind. Achter sportpark Duinwetering ligt een mooi fietspad. Dit fietspad eindigt in de wijk Grashoek, waar het verzand in de bloemkolen structuur van deze woonwijk om vervolgens via het ‘tussenpad Duinweg’ aan te haken op de grote Duinweg. Richting het zuiden vervolgt de route zich over de Van Panhuysstraat achter de velden van de korfballangs richting het nieuwe zwembad al waar de route aanhaakt op de bestaande infrastructuur met de vrij liggende fietspaden.

wandelpad naast fietspad met weiland
Tussenpad Duinweg

Dit centraal gelegen sportlint is goed bereikbaar vanuit de verschillende woonwijken van Noordwijk en vormt het bronpunt van verschillende hardlooprondjes door Noordwijk. Als voorbeeld is de +/- 5 km boulevardroute aangegeven, maar ook richting Noordwijk Binnen zijn mooie hardlooprondjes te realiseren over de bestaande paden. Bijvoorbeeld richting de Nachtegaalslaan. Misschien wel het mooiste laantje van Noordwijk met bomen tot wel 200 jaar oud.

Als basisuitrusting zou het sportlint moeten voorzien in goede verlichting, een watertappunt, afstandsduiding en attributen om te stretchen en te rekken. Dit allemaal kan eenvoudig worden toegevoegd aan het bestaande fietspad. In gesprek met de diverse sportaanbieders/ -coaches kunnen aanvullende elementen worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld digitale tijdsmeting.

Sport en bewegen in de wijk

Hoewel Noordwijk in een prachtige groene omgeving ligt, zijn sommige woonwijken erg versteend. Er is weinig speelruimte voor de kleine kinderen. Kinderen die nog te klein zijn om zonder toezicht de wijk uit te fietsen. Vooral de buurtsportcoaches geven aan weinig ruimte te hebben voor hun wijkgerichte activiteiten. De beste plekken om kinderen te laten bewegen is in buurtparken en op schoolpleinen. Niet alle schoolpleinen zijn dusdanig ingericht dat ze uitnodigend zijn voor spelen en bewegen buiten schooltijden. Door deze pleinen beter in te richten kunnen ze een bredere betekenis voor de buurt vervullen en worden kinderen gestimuleerd om meer en langer buiten te spelen. Schoolpleinen zijn pleinen voor de gehele buurt en niet alleen voor de ‘eigen’ schoolkinderen.

Aandachtspunten zijn:

  • goed inrichten van de schoolpleinen ter bevordering van het buitenspelen;
  • logische routes maken vanuit de wijk naar speelomgevingen.

Herstel oude trimbaan – Noordwijk

Belangrijk onderdeel bij het (eventueel) realiseren van een nieuwe trimbaan is het herstellen van de oorspronkelijke natuurwaarden, zonder de gebruikers van het gebied daarbij uit het oog te verliezen. Ondanks de beschermende Natura 2000 maatregel vertoont het gebied op bepaalde plekken een dermate dikke humuslaag dat de oorspronkelijke natuurkwaliteit verloren is gegaan. Om verdere verschraling van het gebied tegen te gaan is natuurherstel gewenst.

Dit betekent dat er onderzocht wordt in hoeverre natuurherstel kan worden gerealiseerd, in combinatie van een bescheiden trimparcours. Dit parcours bestaat uit een aantal beweegaanleidingen, laag bij de grond en met een natuurlijke uitstraling. Op deze manier wordt er toch gehoor te geven aan de sterke wens om naast het hardlopen in het duingebied een extra trainingsmogelijkheid te voorzien, zonder dat het aanzien en de natuurwaarden van het gebied verder onder druk komen te staan.

Entrees Boswachterij Noordwijk

Sommige entrees van het duin- /bosgebied aan de Duinweg zijn minder duidelijk zichtbaar vanaf de hoofdroute. De entrees zouden een meer eenduidig en meer overzichtelijke uitstraling kunnen krijgen. Daarbij is vanuit de buitensport verenigingen aangegeven dat het bij de kern van Noordwijk ontbreekt aan een duidelijke verzamelplaats van waaruit gezamenlijk wordt vertrokken richting de routes in het duingebied. Nu gaan veel hardlopers vanuit Noordwijk naar de Duindamseslag om daar vervolgens met de loopgroep uit Noordwijkerhout een training te volgen. Door deze verzamelplaats te voorzien van een watertappunt, tijdsregistratie, goede fietsenstalling, routekaart, een overkapping en eventueel een toiletvoorziening of opslagruimte sluit het beter aan bij de gebruikersbehoefte van individuele sporters en sportgroepen die sporten in de buitenruimte.

parkeerplaats tussen bomen
Parkeerplaats Duindamseslag Boswachterij Noordwijk

Eenzelfde verzamelplaats is ook wenselijk dichter bij de kern van Noordwijk, bijvoorbeeld in de buurt van de oude manege. Dit vormt een mooi verzamelpunt voor wandelgroepen om gezamenlijk de duinen in te wandelen.

Projectenkaart Recreatieve en Sportieve Infrastructuur Noordwijk

Projectenlijst aandachtspunten

tekening met aangewezen plekken om te sporten
Projectenkaart

Noordzeeroute

Aanpakken knelpunten ten behoeve van een soepele doorstroom van recreatief en sportief gebruik – integraal opnemen in het ontwerp voor de Koningin Wilhelmina Boulevard.

Oude Trimbaan

Herstellen van het oorspronkelijke grijsduin-gebied in combinatie met een kleinschalige trimlocatie.

Entrees Boswachterij

Een totaal plan voor alle entrees waarbij een goede balans wordt gezocht tussen noodzakelijke voorzieningen.

Sport-as

Een sportlint midden door het sportieve hart van Noordwijk zodat informeel en formeel sporten elkaar kan versterken – onderzoeken of de groene long erbij betrokken kan worden.

Sportrondjes Noordwijk

Een routenetwerk voor het hardlopers, skeelers enzovoort, zodat ze zich soepel door de openbare ruimte kunnen bewegen.

Beweegruimte in de wijk

Meer ruimte voor speel- en sportactiviteiten in de woonwijken.