Archeologische vondst melden
Als je een archeologische (oudheidkundige) vondst doet, moet je dit melden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Toevalsvondst
Als je bij geen officiële opgraving waardevolle objecten in de grond vindt, dan spreken we over een toevalsvondst. Net als bij een officiële opgraving moet je deze vondsten melden. Bijvoorbeeld als je hele oude munten of vazen gevonden hebt in een bouwput. Ook als je oude voorwerpen onder water hebt gevonden, moet je dit melden. Bijvoorbeeld delen van een scheepswrak.
Uitgebreide zelfstandige opgravingen
Uitgebreide zelfstandige opgravingen mag je alleen uitvoeren in gebieden waar geen archeologische onderzoeksplicht geldt. In de praktijk komt dit binnen de gemeente Noordwijk niet voor. Voor opgravingen met een metaaldetector tot maximaal 30 centimeter onder maaiveld, geldt een uitzondering. Dit wordt wel gezien als een toevalsvondst.
Eigendom
Een toevalsvondst is voor de helft eigendom van de vinder. De andere helft is eigendom van de grondeigenaar waar de vondst is gevonden. Los van registratie hoef je ze daarom niet over te dragen aan een archeologisch depot. Dit mag natuurlijk wel. Je zal daarnaast nadere afspraken moeten maken met de grondeigenaar.
Archeologische vondst melden
Zo meld je een archeologische vondst:
- Gebruik het online Vondstmeldingsformulier van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
- Heb je een voorwerp onder water gevonden? Gebruik dan het online Vondstmeldingsformulier Maritieme objecten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
- Een vondst kan je ook melden via het Provinciaal Archeologisch Depot Zuid-Holland. Gebruik hiervoor het online formulier Particuliere vondst melden. Zij zorgen dan voor afhandeling met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via +31 33 42 17 456.