Toekomstbestendige sportvereniging
Het doel van dit thema is om alle typen aanbieders van sport en bewegen toekomstbestendig te maken. De financiële en organisatorische basis wordt op orde gebracht zodat aanbieders hun vizier kunnen richten op een passend aanbod en op passende bindingsvormen. De ambitie van de positieve sportcultuur is dat er overal met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos gesport kan worden. Uitsluiting en discriminatie gaan we tegen. Iedereen moet mee kunnen doen. Een positief sportklimaat is hiervoor nodig. Zo blijft de jeugd langer verbonden aan sport en is de kans groter dat zij op latere leeftijd actief blijven bij een sportvereniging als sporter en/of als vrijwilliger. Voor dit speerpunt richten wij ons op de vindbaarheid van kennis en informatie, het werven en behouden van vrijwilligers, het verbeteren en borgen van de kwaliteit van het kader en daarnaast op de sociale vaardigheden en sociale veiligheid binnen de organisatie.
Hoe staan wij ervoor?
De verenigingen in de gemeente Noordwijk zijn over het algemeen toekomstbestendig. Punten van aandacht zijn de vrijwilligers tekorten en de verenigingen waarbij een sociaal veiligheidsplan ontbreekt. Ook hebben nog niet alle verenigingen een rookvrij sportpark en/of gezonde kantines. De ledencijfers van de sportverenigingen in de gemeente Noordwijk zijn bovengemiddeld hoog.
Wat gaan wij doen?
Hoofddoelen:
- Inzetten op vitale sportverenigingen
- Bevorderen gezonde en sociaal veilige sportomgeving
- Stimuleren en faciliteren van verenigingen om evenementen te hosten
Welke interventies zetten we in?
In 2019 is het project ‘In veilige handen’ gestart. Het doel van dit project is om grensoverschrijdend gedrag in het verenigingsleven zoveel mogelijk te voorkomen en – als het toch plaatsvindt – op de juiste manier met de betrokkenen om te gaan. Het project richt zich op sport-, cultuur- en welzijnsverenigingen.
Na een aantal bijeenkomsten ter verdieping van verenigingsbesturen in de materie is het project in 2020 en 2021 grotendeels stil komen te liggen als gevolg van de corona-pandemie. Verenigingen kregen door corona te maken met sluitingen en andere maatregelen die het moeilijk maakten capaciteit vrij te maken voor dit thema.
Het project wordt voortgezet door verenigingsbesturen te begeleiden. Het aannemen van een gedragscode, het maken van een risicoanalyse, het instellen van een commissie sociale veiligheid en het aanvragen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) zijn enkele praktische stappen die we met verenigingen gaan zetten richting een veilige club.
Voor het gezonder maken van kantines sluiten we aan bij het Preventieakkoord Gezondheid. Daarnaast werkt Goed Bezig Noordwijk samen met Team-Fit, dat ook vanuit de JOGG-aanpak werkt en gratis advies geeft aan sportlocaties. Hoe kan de kantine gezonder worden zonder de cultuur te veranderen? Dit kan door naast frites, en bier iets gezonders aan te bieden.
Hierdoor kan iedereen zelf kiezen tussen een gezonde of minder gezonde optie, waardoor verenigingen kleine stappen kunnen zetten in deze richting. Team-Fit helpt met gratis advies en het vieren van successen. Elke kantine/vereniging is anders, dus er is advies op maat. Er zijn al een aantal verenigingen die succes geboekt hebben in Noordwijk, zij hebben een certificaat en kunnen zich ‘Gezonde Kantine’ noemen.
Voor het realiseren van rookvrije sportparken kan er worden aangesloten bij zowel Team-Fit als bij het Preventieakkoord Gezondheid. Naast een gezonder aanbod in de kantine zet Team-Fit zich ook in voor (gedeeltelijk) rookvrije verenigingen. Door samen te kijken wat er nodig is, kan een vereniging stap voor stap naar gedeeltelijk of volledig rookvrij gaan.
Om verenigingen aan vrijwilligers te helpen, is het belangrijk om in te spelen op de manier van vrijwilligers werven. In de communicatie rondom het werven van vrijwilligers moet nadrukkelijk naar voren komen dat een vrijwilligersfunctie niet voor meerdere jaren ingevuld hoeft te worden. Voor een vrijwilliger is het vaak interessanter om één seizoen een bepaalde vrijwilligersfunctie te vervullen.
De gemeente Noordwijk wil starten met een clubkadercoach. Clubkadercoaches begeleiden trainers en coaches, met als doel de kwaliteit van trainingen en daarmee sportplezier te vergroten. Daarbij ligt de focus op het didactische en pedagogische aspect van trainingen, en dus niet zozeer op sporttechnisch vlak.
Daarnaast houden clubkadercoaches zich bezig met het adviseren van het bestuur en de technische commissie, om trainersbegeleiding en een pedagogisch sportklimaat te borgen in beleid. En ze werken zelf aan borging door op zoek te gaan naar vrijwilligers die de rol van trainersbegeleider kunnen overnemen, en hen hierbij te begeleiden. Verenigingen hebben vraag naar ondersteuning. De gemeente Noordwijk wil verenigingen faciliteren met een clubkadercoach.
De gemeente Noordwijk wil met haar beweegvriendelijke omgeving meer (top)sportevenementen binnen halen. Dit levert positieve economische effecten op, maar het creëert ook rolmodellen voor sporters en vrijwilligers. Op dit moment ervaren verenigingen en sportaanbieders het aanvraagproces voor vergunningen en financiële ondersteuning als een drempel. Vanuit de nationale sportbonden kunnen verenigingen in de eerste plaats worden geholpen.
De gemeente Noordwijk wil verenigingen en aanbieders ondersteunen in het voortraject voor het binnen halen van een evenement. Om dit te realiseren kunnen verenigingen in een vroeg stadium aankloppen bij de gemeentelijke evenementencoördinator De vereniging dient vóór 1 november van het voorafgaande jaar van het jaar waarin een groot evenement plaatsvindt, een evenementenvergunning aan te vragen. De mogelijkheden voor extra begeleiding worden per aanvraag bekeken.
Daarnaast zal de gemeente Noordwijk jaarlijks een bedrag reserveren voor het realiseren van (top)sportevenementen in de gemeente Noordwijk, zodat er ook voldoende middelen zijn wanneer een aanvraag wordt ingediend.
Jaarlijks worden er een aantal lessen schooljudo gegeven gedurende de gymlessen. Dat kinderen zich sociaal veilig voelen is een voorwaarde om plezier te hebben tijdens het sporten. Schooljudo draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Schooljudo levert een significante bijdrage aan de fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind.
Daarmee worden docenten geholpen om op positieve wijze grip te krijgen op de groepsdynamiek van een klas. De gemeente Noordwijk ziet hierdoor een veilige sportomgeving gecreëerd worden en wil de lessen schooljudo graag voortzetten.
De vraag naar vrijwilligers is de laatste jaren sterk gegroeid. De gemeente Noordwijk en Stichting Welzijn Noordwijk slaan de handen ineen om verenigingen hier in te begeleiden en ondersteunen.
De verenigingen zijn welkom tijdens een bijeenkomst waar door een inspirerende spreker verschillende thema’s rondom vrijwilligers worden besproken. Verenigingen kunnen na deze bijeenkomsten een goede wervingselectie maken.
Daarnaast leren ze hoe je de juiste persoon op de juiste positie kan plaatsen en hoe de vereniging personen kan inspireren om vrijwilligerstaken op zich te nemen.
E-sports is een populaire en opkomende manier van sport waar we als gemeente aandacht aan besteden. Deze manier van sport is sinds de Coronacrisis gegroeid en is niet meer weg te denken. Met e-sporten bereiken we een doelgroep die niet aan fysieke sporten doet.
Door het organiseren van e-games willen we een nieuwe doelgroep jongeren bereiken, zodat zij zich aansluiten bij een vereniging. Met de technologie van e-sporten is het mogelijk om spelers tijdens het spel te laten bewegen. In de tijdelijke voorziening van de Schelft wil de gemeente Noordwijk e-sporten promoten en e-games organiseren.
Sportverenigingen kunnen subsidie aanvragen voor de reguliere activiteiten van wedstrijden en trainingen, wanneer deze kosten niet volledig gedekt kunnen worden door contributies en andere inkomsten.
Daarnaast kan een projectsubsidie worden aangevraagd voor eenmalige activiteiten die aansluiten bij het gemeentelijk sportbeleid en/of sportakkoord.